Nyhetsartikel: Träden är vårt liv
(Kategori Trädtankar)
Postat av webbmaster
tisdag 05 februari 2013 - 12:10:09


tradet.jpg

Träden är vårt liv  

Folktro 
Träd representerar livet. Det ger oss värme och skydd. Man kan äta dess frukter och bli vis. I Bibelns första Mosebok, tredje kapitlet,  berättas om att Eva gav Adam ett äpple från Kunskapens träd. Men trädet är också det som hela vår tillvaro vilar på. Det ansåg man för 1000 år sedan. 
Asken Yggdrasil var ett träd vars funktion finns skildrad i den fornnordiska Eddan. I det trädet fanns gudar och människor och när Yggdrasil till slut faller då stundar Ragnarök dvs världens undergång.   

Kulturhistoriker berättar att folk i fjärran länder ber trädets gud om lov innan de sätter yxan i det. Det kan låta märkligt för oss nordbor men även vi har ännu en märklig övertro på trädets kraft.
Varje nyårsnatt får en gammal ask i Södermanland en skvätt mjöd för att det nya året skall bli bra.  

Övernaturliga träd 
I Skattungbyn i Dalarna stod en björk invid vägen. Den var unik på flera sätt. Dels för att den var en botanisk raritet och även för att den satt djupa spår i Skattungbybornas traditioner. Den räddade nämligen kyrkan från att skadas när en förbipasserande jätte kastade ett stenblock.   

Kungar planterar 
I muntlig tradition förknippas ofta vissa träd med någon händelse. Det berättas om träd som skyddat kungar på flykt undan fiender eller något träd där kungligheten har kissat.   

Sjukdomsbotare 
Träd har också haft en funktion som sjukdomsbotare och tandvärkstallar finns det många i landet. Vanligt var att man drog barn genom något trädhål eller under en rot för att bota sjukdomar.   

Minnesmärken 
Träd kan också vara minnesmärken över ruskiga händelser. På Ostkusten finns "Korsträdet". Där var ett mord år 1909 och sedan dess målar okända personer ett kors på marken vid trädet.   

Sparbankseken Sparbanksekar har vi många. Praktiskt taget varje fristående ek med vacker krona brukar kallas för sparbanksek.   

klattertradet_5140 (kopia).jpg

Klätterträdet 
Barndomens klätterträd minns de flesta. Thor i Partille som numera är bilmekaniker beskriver hur han och kompisarna var piloter och lekte Biggles i några låga martallar.  
 
Räddar träd 
Träd lever längre än människor. Sveriges bevisligen äldsta träd är en ek som står i Rumskulla i Småland. Den uppges vara tusen år men i Göteborg finns på Torslanda kyrkogård en fridlyst lind som även den sägs vara lika gammal.
   
Trädstrider 
Det finns många exempel på människors medkänsla för träd och vilka krafter som sätts igång när allmänheten känner sina träd hotade. En av de första trädstriderna ägde rum 1956 när vägmyndigheterna i Dalarna ville fälla en lind     

Mer om träd kan man läsa i boken Mystiska Träd i VG-län ISBN 91-631-4935-4 Den kan köpas i bokhandeln eller direkt från Moster Beda Bokförlag.Den här nyhetsartikeln är från Mystiska.se
( http://mystiska.se/news.php?extend.9 )